DADA SHOP


Kvinnekooperativet Dada Shop på Zanzibar har organisert seg på en helt unik måte. Alle får samme betaling uansett hva de gjør. 

Dada betyr «søster» på Swahili, men også så mye mer. Det er et ord for å adressere en annen kvinne med respekt og kjærlighet.

Kvinnekooperativet Dada Shop består hovedsakelig av kvinner fra kystlandsbyer med fiske og enkelt jordbruk som hovednæring og de eier hele bedriften sin selv.

Dada Shop produserer helt nydelige og hundre prosent organiske og økologiske såper og bodyscrubs. De kaller det «naturlig skjønnhet fra Zanzibar».

Vi har brukt skrubbene og såpene deres lenge. Det er også Dada Shop som leverer alle de deilige såpene, faste shampoene og balsamene til boutique-hotellet Emerson Spice i Stone Town der vi alltid bor med damene våre på jentetur.

Dada Shop bruker kun organiske ingredienser og alle produktene er hundre prosent økologiske, basert på oppskrifter og kunnskap som har gått i arv fra bestemor til mor og datter.

De er over 50 kvinner i kooperativet nå, men flere står i kø for å bli med når de er klare til å utvide enda mer. Det går gjetord om suksessen til disse damene i hele nordøst-området av hovedøya Unguja på Zanzibar der de holder til.

I konservative kystkulturer som disse, blir det tradisjonelt sett med skepsis på kvinner i arbeid utenfor hjemmet. Dette synet er Dada Shop i ferd med å endre. 
Kvinnebedrifter i mannsdominerte kulturer som dette, har nesten alltid mye større effekt på samfunnet rundt seg enn kun arbeidsplassene og inntektene de genererer. 

Når barn og voksne rundt dem ser at de lykkes og får høyere levestandard, endrer det både kvinnesyn og tanker om hva som kan være et bærekraftig levebrød. Slike kvinnebedrifter inspirerer, endrer og oppdrar samfunnet rundt seg. De er en liten mikro-revolusjon i seg selv.

Vi er stolte over å ha fått til dette samarbeidet med Dada Shop. Prosjekter som dette er livsendre for både kvinnene som deltar, deres barn, familier og samfunnet rundt dem.