Kanga Kabisa


Kanga Kabisa er swahili for «absolutt kanga». De er en ti år gammel kvinnebedrift på Zanzibar under ledelse av Sabrina Othman Faraji.

Under seg har hun ti ansatte som har spesialisert seg på å designe og produsere klær og vesker av tradisjonell Kanga og nå også øredobber av reststoffer fra kolleksjonen vår Zanzibility by SiB.
Kanga er avlange stykker bomull med fargerike mønstre og et skriftlig budskap påtrykt. Kangaen brukes som klesplagg og følger kystkulturens Swahilikvinner fra vugge til grav. Det er det første hun svøpes i som nyfødt og det siste hun kles i når hun skal begraves.

Sabrina er en dame som tar nye utfordringer på strak arm. Hun leder Kanga Kabisa etter en “no waste policy” så alt restmateriale fra produksjonen får nytt liv i form av bånd eller små gaveposer. 
Så da vi spurte Sabrina om hun kunne tenke seg en ny utfordring med å lage tradisjonelle øreringer av våre reststoffer etter kaftanproduksjonen hos Sisters in Business i Norge, var det ikke nei i hennes munn. 
Sabrina elsker å jobbe med farger, noe alle hennes produkter tydelig viser. Ordet Kanga stammer nemlig fra swahili-ordet for den vakre, prikkete og fargerike, afrikanske perlehøna.

For som et eldgammelt Swahili-dikt sier: Mimi kama khanga; nafa na uzuri wangu. “Jeg er som perlehøna; Jeg dør i all min prakt.” Og slik bør man også leve, mener vi!