Påfugl & Perlehøns


Inspirasjonen til vårt kaftandesign er påfuglen som er et viktig symbol for Zanzibar og den vakre, prikkete Afrikanske perlehøna som heter Kanga på Swahili, og har gitt navn til Swahilikulturens mest brukte kvinneplagg.



Påfuglen er et symbol på gjenvekst, foryngelse, kongelighet, respekt, ære og integritet. I buddhismen og hinduismen blir påfuglen ansett for å være hellig. I Islamsk tradisjon er den sterkt forbundet med paradis.



En stor inspirasjon har også vært Sultana Sherazade av Zanzibar og de offentlige badene i Kidichi som hun lot bygge og dekorerte med påfuglmotiv.



Bildet over er en illustrasjon av Sherazade fra 1001 natt som Zanzibars Sherazade ble oppkalt etter. Hun var barnebarn av Sjahen av Persia, og Zanzibars Sultan bin Saids på bildet under, sin tredje kone.



Hennes nøyaktige fødselsdato er ikke kjent, men historikerne antar hun var i slutten av tenårene eller tidlig i 20-årene da hun først kom som brud til Zanzibar fra Persia i 1847 eller 49, og skapte furore på Zanzibar.



Sherazade red nemlig til hest rundt hele Zanzibar, iført bukser og uten ansiktsslør som var skikken den gangen. Ansiktssløret knyttet hun i stedet rundt hodet som et pannebånd, og folk gispet i skrekkblandet fryd der hun galopperte av gårde sammen med sine 150 persiske ryttere med det lange ansiktssløret flagrende i vinden bak seg.



Den Persiske tronen Sherazade tilhørte ble kalt påfugltronen, og kvinner som går sine egne veier på tross av samfunnets strenge forventninger og normer, er kvinner som driver verden fremover.



Så denne kaftankolleksjonen er en hyllest til kvinnehistorien som alltid blir glemt når århundrene skal oppsummeres. Den er en hyllest til de stolte, sterke Swahilikvinnene som bør være en inspirasjon for oss alle.



Som de frigitte slavekvinnene på Zanzibar ved slutten av 1800-tallet da de skapte det fargerike plagget Kanga, som alle Swahilikvinner har i klesskapet den dag i dag.



Med hånd malte de vakre, geometriske motiver på sine hvite slavedrakter og sirlige påskrifter med visdomsord og uttrykk for å vise sin språkbeherskelse og intelligens til hele verden.



De kalte plagget Kanga etter den vakre, prikkete, afrikanske perlehøna av samme navn.

Det er Merete Stubhaug som har hatt ansvar for å designe det nye mønsteret vårt. Hun har sittet time etter time foran datamaskinen og designet prikk for prikk, påfugløye for påfugløye, og jobbet frem de riktige, grafiske formene så de skal bukke respektfullt til Kanga-tekstilens tradisjonelle, geometriske mønstre.





Produksjonen har vært ledet av vår designer Lela Daniela Sterjo, og tekstilene er produsert og kaftanene sydd av ThinkPrint i Thessaloniki, Hellas.



De er sydd i luftig og lett chiffon av hundre prosent resirkulert polyester i høy kvalitet, med litt struktur i stoffet og et tungt, vakkert fall. Rundt halsen har vi designet et diskret mønster med krystaller i gull og sølv.



Når det luftige stoffet flager i vinden, tenker vi på Sherazade gallopperende langs Zanzibars strender med ansiktssløret flagrende bak seg.
Når krystallene glitrer i solen, tenker vi på alle historiens glemte kvinner som burde fått sin plass i lyset.



Når vi beundrer de vakre fargekombinasjonene i påfugløynene, tenker vi på våre fargesprakende, vakre, hardtarbeidende og alltid kjempende swahili-venninner som alle hadde fortjent å bestige påfugltronen.



Og når vi ser de subtile Kanga-prikkene designet inn i bakgrunnsstoffet, må vi flire litt og tenke på den vaggende, lubne perlehøna der ute på savannen.
På tross av sin stut-tjukke fremtoning, er perlehøna så kvikk og kjapp til beins at hun lurer de fleste av savannens rovdyr med å sprinte av gårde i sikksakk-mønster med sine overdådige fjør og prikkeprakt som gjør henne til Afrikas egen påfugl.
Så da måtte det bare bli Dolly Parton vi hentet vårt eget Kanga-sitat til kaftanene fra.



I snirklete skrift langs begge kantbordene i siden, som en del av det intrikate, indisk-inspirerte Swahili-mønsteret, har vi nemlig sitert fabelaktige Dolly med sin herlig, burleske livsvisdom og humor:
"A peacock that rests on its feathers, is just another turkey."