Marine Cultures


Marine Cultures som farmer svampen vi selger, utvikler små, bærekraftige og økologiske havbruk langs Zanzibars østkyst.

Naturlig svamp er et utrydningstruet luksusprodukt. Med sine svampfarmer skaper Marine Cultures arbeidsplasser for enslige kvinner som gjør det mulig for dem å forsørge sine barn, gi dem utdannelse og redusere fattigdomsrelaterte utfordringer som helse, ernæring og bolig.  
Halve verdens befolkning lever i kystkulturer som er overutnyttet og svekket på grunn av klimaendringer. Korallrev dør, marin fauna er utarmet og lokale samfunn mister livsgrunnlaget sitt.

Sammen med lokalbefolkningen har Marine Cultures satt i gang en rekke prosjekter for å beskytte den marine faunaen på Zanzibar. Som Nasir Hassan Haji, en av svampfarmerne vi kjøper våre svamper fra, sier:

«Svamp-dyrking har forandret livet mitt. Denne jobben gjør at jeg kan tjene mer penger. Jeg er skilt og enslig mor, men inntekten jeg får fra dette er nok til å betale for barnas utdannelse, kjøpe bedre mat til oss alle og til og med bygge mitt eget hus. Disse svampene har virkelig endret livet mitt.»
Svamp er levende organismer som bare trives der vannet er helt rent og klart. De er utrydningstruet på grunn av kommersiell overfangst i over et århundre.

Vanligvis kuttes svampen direkte fra naturlige kolonier i blant annet Karibia, Middelhavet og langs Florida-kysten i USA. Det frarådes sterkt å kjøpe slike svamper da denne formen for innhøsting truer bestanden. 
Farmet svamp er derimot bærekraftig, organisk og skader ikke det marine økosystemet på noen måte.

Avskjæret fra dyrkingen bidrar også til å øke den naturlige bestanden av svamp i området. Det finnes en håndfull slike svampfarmer i verden i dag og en av dem drives altså av Marine Cultures på Zanzibar. 

Natursvamp er et luksusprodukt som brukes på de beste spa verden over fordi overflaten er dekket av mikroskopiske «tagger» som eksfolierer huden på en svært skånsom måte og er allergivennlige fordi natursvamp blant annet inneholder enzymer som forhindrer bakterievekst.

Det tar mange måneder å dyrke frem en natursvamp i ypperste kvalitet slik som de Nasir og resten av svampdamene i Jambiani produserer.

Vi er stolte over å kunne tilby bærekraftig natursvamp i verdensklasse fra marinecultures.org og bidra til at kvinner i kystkulturen på Zanzibar, får et nytt levebrød.