Florence Masai Shop


Florence startet med to tomme hender og en ryggsekk full av perler for over 20 år siden. I dag driver hun sin egen smykkebutikk i Stone Town på Zanzibar. Hun er nabo av Lene i Sokomuhogo Street og samarbeider med en gruppe Masai-kvinner i Arusha som perler smykker etter hennes unike design. 

Masai har laget tradisjonelle perlesmykker i hundrevis av år. Opprinnelig ble disse smykkene laget av gress og skjell, men gjennom samhandling med andre stammer og den store perleimporten fra Asia, fikk de først øynene opp for vakre glassperler. Senere ble også plastperler populært fordi de var billigere og enda mer fargesterke.Florence bruker kun eksklusive glassperler.

Mange Masai-kvinner har etter hvert skaffet både seg og familien sin et leve­brød gjennom å lage smykker som de selger til turistene. Dette har igjen inspirert andre kvinner i Tanzania og vist at det er mulig for kvinner både å drive forretninger og å for­sørge seg selv og barna sine.

Perling er en kvinnetradisjon blant Masai. Alle jenter lærer å perle av sine mødre fra de er små. Masai-kvinner møter særlig store utfordringer i en strengt patriarkalsk kultur som lenge har praktisert blant annet kjønnslemlestelse av kvinner. Men Masai-kulturen er også i rask endring. I takt med at stadig flere Masai trekker til byer og tettsteder for arbeid, kommer nye impulser og kulturutveksling til. Tusenvis av Masai-kvinner har blitt økonomisk uavhengige ved å lage og selge perlesmykker til turister.

Det er også av Florence vi kjøper våre lekre, håndlagde kokosboller som også er produsert i Arusha.

Vi er stolte av å samarbeide med Florence som bidrar til varig endring av Masai-kvinners liv gjennom sin smykke- og brukskunst.