MOTO


Mer enn to hundre kvinner er organisert i MOTO sitt nettverk på Zanzibar. De produserer hovedsakelig kurver, matter og Zanzibar kikoi som er det vi kjøper av dem.

Alle MOTO sine produkter er 100% organiske og laget av bommull og palmeblader. Våre Zanzibar kikoi er vevd av den fineste bomullstråd fra Tanzania som farges i små porsjoner for å sikre høy kvalitet. Produksjonskapasiteten til veveriet er kun 8 kikoi per dag.

De var supermodell Iman, gift med David Bowie, som først introduserte kikoi for det vestlige markedet i 1987 ved å promotere salg av dem gjennom «Echo Design Group».

MOTO ble startet av et tysk ektepar for over 20 år siden, men er i dag selvstendig og heleid av kvinnene selv.
Daglig leder på MOTO-veveriet; Hadija (50), kan fortelle at MOTO har endret livet til hundrevis av kvinner på Zanzibar:
- Gjennom MOTO har landsbykvinner fått en markedsføringsplattform med to utsalg, et i Stone Town og et på østkysten sånn at de kan selge mer av det de produserer.
- Gjennom MOTO driver vi også opplæring i forskjellige håndverksteknikker og utvikler design. Dette har løftet produktene kvinnene lager.
- Når de tidligere solgte kanskje en kurv i måneden, kan de nå selge flere. Pengene går direkte til kvinnene selv og alle aksjeeiere får årlig utbytte. Det har gitt dem større økonomisk uavhengighet og dermed råderett over egne liv, sier Hadija som i tillegg til å være daglig leder også er aksjeeier i MOTO.
 
Hadjia forteller også at MOTO har betydd svært mye for hennes eget liv de siste 20 årene.
- Faktisk har MOTO betydd alt. På grunn av MOTO har jeg nå fått bygget mitt eget hus som jeg eier helt selv med pengene jeg har tjent.
Hadija understreker at det er spesielt viktig at kvinner tjener sine egne penger:
- Ved å tjene våre egne penger, får kvinner mer makt over egne liv.
Ektemennene våre får mindre kontroll. Mine penger er bare mine penger, de har mannen min ikke tilgang på. Jeg og mannen min har separate bankkontoer. Når kvinner har egne penger, får vi større frihet.
 Vi i Zanzibility er stolte over å samarbeid med MOTO på Zanzibar. Les mer om MOTO på hjemmesiden deres HER.