KVINNEKOLLEKTIVET UKWELI NI NIJA SAFI


Ukweli ni Njia Safi betyr noe i retning av det norske ordtaket "ærlighet varer lengst". Safia Hasim Makama (58), Aisha Bakar Makunga (29) og Zuhura Hamid Udi (22) er tre av de 18 kvinner i alderen 19 til 58 år som utgjør dette kvinnekollektivet i landsbyen Bweleo utenfor Stone Town på Zanzibar.
De dyrker perleøsters i lagunen utenfor landsbyen. Det begynte de med i 2006. Smykkekunstnere i Stone Town ville gjerne bruke lokale råvarer og da så de et marked åpne seg.
Damene tok kontakt med Dr. Narriman Jiddawi fra Institute of Marine Sciences ved universitetet i Dar es Salaam på Zanzibar og startet et småskala prosjekt med farmet og hundre prosent bærekraftig østers- og perlemorproduksjon.
Perlemoren fra Bweleo er av en helt unikt høy kvalitet med alle sine forskjellige fargesjatteringer og glans. Ingenting går til spille. Innmaten i østersen spises, perlene høstes og skjellene blir til den vakreste perlemor.
Damene i Ukweli ni Njia Safi Womens Collective i Bweleo kommer fra noen av Zanzibars aller fattigste samfunn: Små kystlandsbyer som hovedsakelig livnærer seg av fiske og jordbruk. Ingen har utdanning utover grunnskolen.
Per i dag leier kvinnene i Njia Safi Womens Collective verksted og produksjonslokale. De har imidlertid tjent opp nok penger til å kjøpe en flekk med land der de nå vil bygge sine egne lokaler.
Da vi startet dette prosjektet hadde de spart opp hele 8 millioner Tanzanianske Shillling av inntektene sine på en felles konto til dette formålet. 1 million Shilling er ca. 4000 kroner.
Med vår bestilling ble det en god del millioner til, så nå er bygging snart innen rekkevidde.
18 damer i et solid kvinnekollektiv som dette, kan endre kursen til et helt, lite samfunn som Bweleo hvis de lykkes.
Solide inntekter medfører bedre og lengre skolegang for barna deres, høyere levestandard for dem selv og hele den utvidede familien, samt mye større respekt for kvinners arbeid, innsats og egenverd.
Alt dette påvirker hele samfunnet som ringer i vann. Når andre ser at du lykkes, inspirerer det til å tenke utenfor boksen for å bekjempe fattigdom på en bærekraftig og langsiktig varig måte.
Det er prosjekter som dette vi i Zanzibility brenner for. Det er dette vi mener med kvinnesolidaritet i praksis. Å bidra til å forandre verden. Ett kvinneliv av gangen.