KVINNEKOLLEKTIVET I BWELEO


I et av Zanzibars fattigste kystsamfunn har en gruppe på 18 damer tatt grep. De dyrker bærekraftig perlemorøsters og kokospalmer til smykkeproduksjon.
Safia Hasim Makama (58), Aisha Bakar Makunga (29) og Zuhura Hamid Udi (22) er tre av de 18 kvinner i alderen 19 til 58 år som utgjør  kvinnekollektivet Ukweli ni Njia Safi i landsbyen Bweleo utenfor Stone Town på Zanzibar. Ukweli ni Njia Safi betyr noe i retning av "ærlighet varer lengst".
Perlemoren fra Bweleo er av en helt unikt høy kvalitet med alle sine forskjellige fargesjatteringer og glans. Ingenting går til spille. Innmaten i østersen spises, perlene høstes og skjellene blir til den vakreste perlemor.
Bweleo er et av Zanzibars aller fattigste samfunn: En liten kystlandsby som hovedsakelig livnærer seg av fiske og jordbruk. Svært få har utdanning utover grunnskolen.
Vi kjøper all vår perlemor fra kvinnekollektivet i Bweleo. De kutter og polerer den før vi gir den til den Zanzibarske smykkedesigneren Dhamally som lager vakre øredobber og smykker av dem. 
I Bweleo som på hele Zanzibar, vokser det også mange kokospalmer. 

En enkelt palme kan produsere opp mot 75 kokosnøtter hvert år. Det er en av de viktigste plantene på øygruppen og gir både mat, møbler, tau, bruksgjenstander og brukskunst.

Selve Kokosnøtta har et hardt skall med en helt unik, spettete overflate som blir blank og vakker når den pusses ned og oljes. Derfor er kokosnøtta populær å lage boller, øredobber, knapper, armbånd og andre ting av. Vi kjøper inn utskåret og polert kokosnøtt som smykkedesigner Dhamally også lager vakre øredobber og smykker av.

Vi er veldig glade for å sammerbeide med kvinnekollektivet i Bweleo. 18 damer i et solid kvinnekollektiv som dette, kan endre kursen til et helt, lite samfunn hvis de lykkes.

Solide inntekter medfører bedre og lengre skolegang for barna deres, høyere levestandard for dem selv og hele den utvidede familien, samt mye større respekt for kvinners arbeid, innsats og egenverd.
Alt dette påvirker hele samfunnet som ringer i vann. Når andre ser at du lykkes, inspirerer det til å tenke utenfor boksen for å bekjempe fattigdom på en bærekraftig og langsiktig varig måte.
Det er prosjekter som dette vi i Zanzibility brenner for. Det er dette vi mener med kvinnesolidaritet i praksis. Å bidra til å forandre verden. Ett kvinneliv av gangen.